Det kan verka onödigt med byggvärme sommartid. Men den svenska sommaren kan vara väldigt fuktig, vilket gör att det kan vara svårt för betong att torka.
De flesta som är engagerade i byggbranschen är överens om att det effektivaste sättet att projektera ett bygge är att räkna in att det, oavsett årstid, kommer att behövas byggvärme. En arbetsplats som är beroende av en torr och varm miljö blir väldigt sårbar om den är utsatt för vädrets nycker. Vissa år har det i Sverige exempelvis uppmätts samma temperatur på midsommarafton som på nyår och luftfuktigheten kan året om bli väldigt hög.
För den som arbetar med ett bygge går det, till en viss gräns, att välja kläder efter väder. Men arbetet blir mer tungrott när det är kallt ute. Verktyg, maskiner och material blir kalla och fungerar eller reagerar inte som de ska. Betong är ett av de material som är beroende av luftens temperatur och relativa luftfuktighet. Genom att utsätta betongen för torr, varm luft förkortas torktiden.
Det finns olika sorters byggvärme
När man talar om behovet av byggvärme är det många som associerar till de starka elektriska byggfläktar som man ofta ser. Men det finns andra sätt att skapa en varm miljö. Det tryggaste sättet att ordna med en bra arbetsmiljö är att välja en lösning som finns tillgänglig under hela byggprocessen. Uppvärmning med el, diesel eller gasol är ofta dyrbara och kortsiktiga lösningar som man tar till när det inte projekterats för uppvärmningen i tid.
Om det byggprojekt man arbetar med ligger i områden där man, när projektet är klart, kommer att använda sig av fjärrvärme så är det logiskt att redan under byggprocessen börja utnyttja detta. Har man inte tillgång till fjärrvärme och dessutom har begränsad tillgång till el behöver man leta andra alternativ. Då finns det exempelvis mobila och miljövänliga lösningar som använder sig av svenskproducerade pellets.
Hur man kan använda pellets till byggvärme
Pellets tillverkas av biprodukter från svenska sågverk. Huvudbeståndsdelarna är sågspån av trä som naturligt innehåller cellulosa och lignin. När trä pressas under hårt tryck höjs temperaturen och ligninet binds ihop. Materialet pressas sedan ut genom en kylare som stavar. När ligninet svalnat behåller de sin form och bildar pellets. Pellets har tre gånger mer energi än ved och är en förnybar energikälla.
När man använder pellets till byggvärme kan man välja antingen hetvattenpannor eller varmluftspannor. Pannorna levereras som en containerlösning där panna och förråd är anpassade för att minimera ytan. Varmluftspannan ansluts med ventilationsrör som blåser in värme i byggnaden. Pannan finns i olika storlekar och med kapacitet på 80-130 kW. Även hetvattenpannorna levereras i en container där pelletsförrådet placeras ovanpå pannan. Hetvattenpannorna drar minimalt med energi och har en kapacitet på 80-700 kW.
Välplanerad byggvärme med pellets ger kontinuitet och är miljövänligt
När man vänder sig till ett företag som arbetar med pelletspannor som är anpassade för byggvärme får man hjälp att hitta en skräddarsydd lösning till byggplatsen. Man erbjuder projektering, dimensionering, transport och montering utifrån en mångårig erfarenhet. För att komma fram till den bästa och mest lönsamma lösningen är det bra att ta kontakt redan på planeringsstadiet.
Byggvärme behövs framförallt under de kalla månaderna, men ihållande regn med temperaturer på 11 grader i juni inträffar inte helt sällan i Sverige. Då är det en extra säkerhet att ha tillgång till effektiv byggvärme så att ingen värdefull arbetstid behöver gå till spillo. Moderna pelletspannor är lättskötta eftersom de har automatiserad inmatning och därmed kräver minimalt med tillsyn. De ger en flexibel, ekonomisk och miljövänlig värme som inte tillför någon koldioxid till atmosfären när den förbränns.
Andra inlägg
- Skapa trivsamma entréer i Göteborg med trapphusrenoveringar
- Målare i Stockholms hantverkstradition
- Målare i Nacka – mångsidiga hantverkare
- Att tänka på när du anlitar en målare i Täby
- Målare för alla behov i Danderyd
- Målare i Stockholm – kvalitet för alla behov
- Snickare i Uppsala ger dig lösningar för ombyggnationer och renoveringar
- Förbättra hemmet med en badrumsrenovering i Örebro
- Många fördelar när BRF:er genomför fönsterbyte
- Plattsättare för hantverk i Stockholm